Schoenen inlopen tips

Tips voor het inlopen van jouw nieuwe schoenen
Alle artikelen Geplaatst op: 17 mei 2023
Schoenen inlopen tips

Iedereen kent het wel: je hebt nieuwe schoenen gekocht en je kunt niet wachten om ze aan te doen. Na een tijdje merk je dat je schoenen beginnen te knellen. Naarmate de tijd vordert wordt het erger en eigenlijk zijn de schoenen bijna ondraagbaar. Helaas, je schoenen lijken na dit fiasco in de kast te belanden, maar gelukkig zijn wij er om jou te helpen. We geven je elf tips om zo snel mogelijk jouw nieuwe schoenen in te lopen zonder blaren of pijn.  

12 tips voor het inlopen van schoenen

  1. Draag de schoenen eerst in huis
  2. Draag nieuwe schoenen kortere tijd
  3. Draag (dikke) sokken
  4. Rek je schoenen op in de diepvries
  5. Gebruik de warmte van een föhn
  6. Wrijf vaseline op de plekken waar de schoenen wrijven
  7. Bama Silky comfort schoenenspray voor pumps, stiletto’s en hakken
  8. Gebruik een schoenspanner
  9. Gebruik natte kranten
  10. Gebruik een hamer
  11. Kom naar de winkel
  12. Pas beide schoenen

1. Draag de schoenen eerst in huis

Een van de beste manieren om nieuwe schoenen in te lopen is om ze eerst in huis te dragen. Dit helpt om de schoenen te vormen naar de vorm van je voeten en geeft je de kans om te wennen aan het gevoel van de schoenen voordat je ze buitenshuis draagt, op verschillende ondergronden. Loop rond in je nieuwe schoenen terwijl je huishoudelijke taken doet of tv kijkt. Het helpt heel goed om de schoenen ’s avonds voor de televisie aan te doen. In de avond zijn je voeten net iets dikker dan in de ochtend, dit is dus het beste moment om de schoenen aan te doen om ze te laten vormen naar je voet. Door je lichaamswarmte zullen de schoenen vanzelf een beetje oprekken.

Dit zal helpen om de stijfheid uit de schoenen te halen en je voeten aan te passen aan de pasvorm. Koop je schoenen dus ruim van tevoren wanneer je deze bijvoorbeeld aan wilt voor een bruiloft, zo heb je nog de tijd om ze rustig thuis in te lopen.

2. Draag nieuwe schoenen kortere tijd

Als je net begint met het dragen van nieuwe schoenen, is het belangrijk om het dragen ervan geleidelijk op te bouwen. Begin met het dragen van de schoenen slechts een paar uur per dag en verhoog geleidelijk de draagtijd in de loop van een paar dagen of weken. Je voelt hierbij zelf ook aan wanneer de grens is bereikt, dat is namelijk als het pijn begint te doen. Dit proces zal je voeten de tijd geven om te wennen aan de nieuwe schoenen en zo voorkomen dat je blaren krijgt.

Hoe lang duurt het om schoenen in te lopen?

In de ideale situatie koop je jouw schoenen dus een ruimte tijd van tevoren. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval. Hoe kun je daarom je schoenen snel inlopen? We hebben een paar tips op een rijtje gezet als je eigenlijk net iets te laat was met jouw nieuwe aankoop en dus geen dagen hebt om jouw nieuwe schoenen in te lopen.

3. Draag (dikke) sokken

Als je nieuwe schoenen wat strak zitten, kun je proberen om dikke sokken te dragen om ze iets losser te maken. Het dragen van dikke sokken kan ook helpen om wrijving te verminderen en daarmee blaren te voorkomen. Draag de dikke sokken terwijl je de schoenen inloopt en wissel later naar dunne sokken als de schoenen wat meer zijn ingelopen.

4. Rek je schoenen op in de diepvries

Vul afsluitbare (diepvries)zakjes voor driekwart met water, stop deze in je schoenen en zet het geheel in de diepvries. Zorg ervoor dat dit de schoen goed opvult. Water zet namelijk uit wanneer dit bevriest en daarmee zet dus ook jouw schoen uit! Wanneer het water volledig bevroren is kun je de schoenen nog even in de vriezer laten staan, daarna kun je ze eruit halen en het zakje langzaam laten dooien. Haal op tijd het zakje eruit, zo worden je schoenen niet nat. Mochten de schoenen toch een beetje nat zijn geworden, zet ze dan zeker niet in de zon of op de verwarming, Hier kan het materiaal van gaan scheuren. Als het goed is zijn ze daarna al een stuk comfortabeler.

Let op met schoenen met een metallic finish, of geheel leren schoenen. Deze materialen werken door de temperatuurverschillen en kunnen daarom gaan scheuren!

5. Gebruik de warmte van een föhn

In plaats van kou kun je ook warmte gebruiken om je schoenen soepeler te maken. Trek je schoenen aan en zet een warme föhn op de plekken waar je schoenen knellen. Let op: dit wordt erg warm dus bescherm je voeten door bijvoorbeeld een paar dikke sokken aan te doen. Bouw de warmte geleidelijk op zodat je je schoenen niet beschadigt, let daarbij vooral op de zool! De hitte van de föhn zorgt ervoor dat de plekken die je warm maakt uitzetten en dus niet meer om je voeten knellen. Houd de schoenen aan wanneer ze afkoelen, op die manier zet het materiaal zich in die vorm en voelt de schoen direct een stuk beter aan je voeten.

Let op met schoenen van synthetische materialen. Als deze materialen te warm worden, dan kunnen de schoenen verbranden. Twijfel je of het materiaal van jouw schoenen hier geschikt voor ons? Vraag het dan gerust aan een van onze medewerkers, zij adviseren je hier graag over.

6. Wrijf vaseline op de plekken waar de schoenen wrijven

Als je merkt dat je nieuwe schoenen op bepaalde plekken wrijven, kun je proberen wat vaseline op die plekken aan te brengen. Dit kan helpen om de wrijving te verminderen en blaren te voorkomen. Een veelvoorkomende plek waar je blaren krijgt is bijvoorbeeld op je hiel. Je kunt deze preventief al insmeren met vaseline.

Bij leren schoenen moet je wel voorzichtig zijn dat je geen vlekken krijgt. Mochten de schoenen wrijven bij de hiel. Dan kan je ook een wattenschijfje nat maken, deze tegen de hiel aandrukken, de schoen aantrekken en laten zitten. Door het vocht van het wattenschijfje in combinatie met jouw lichaamswarmte zal de schoen soepeler worden bij de hiel.

7. Bama Silky Comfort schoenenspray voor pumps, stiletto’s en hakken

Heb je een pump of hak die knelt of niet lekker zit? Bij deze open schoenen kun je helaas geen dikke sokken gebruiken en ook vaseline maakt het lopen op stiletto’s niet makkelijker! Voor deze schoenen is de Bama Silky Comfort schoenenspray de beste oplossing. Deze spray zorgt ervoor dat de voeten met een zijdeachtige sluier bedekt worden. Dit beschermt de voeten tegen bijvoorbeeld blaren maar zorgt er ook voor dat ze makkelijker de schoen inglijden en dus minder knellen!

Hoe kan ik leren en suède schoenen inlopen?

We hebben hierboven al enkele tips genoemd voor het inlopen van leren en suède schoenen. Leer en suède zijn echter kostbare en ademende materialen, het reageert op de omgeving zoals warmte en kou en we raden je daarom ook aan dit voorzichtig te benaderen. Daarom nog enkele tips voor het inlopen van leren schoenen!

8. Gebruik een schoenspanner

Een schoenspanner kan helpen om de vorm van de schoenen te behouden terwijl je ze inloopt, maar ook om ze iets op te rekken. Een schoenspanner is vooral belangrijk als je leren schoenen hebt, omdat ze de neiging hebben om te vervormen als ze niet op de juiste manier worden opgeslagen. Plaats je nieuwe schoenen op een schoenspanner als je ze niet draagt om ervoor te zorgen dat ze in goede conditie blijven terwijl je ze inloopt. Wanneer je loopt wordt leer warm en soepel waardoor je schoen zicht beter vormt om je voet en dus lekkerder gaat zitten. Als je daarna de schoenen uit trekt en er schoenspanners in doet blijft het leer op dezelfde spanning en behoud je de pasvorm die je net door de warmte hebt gemaakt. Daarnaast ontstaan er geen kreukjes of plooien omdat het leer niet krimpt door de schoenspanner.

9. Gebruik natte kranten

De vriezer en de föhn kunnen invloed hebben op het leer, maar er is ook nog een iets minder heftige oplossing! Het is een oude truc om leren schoenen op te rekken (en wordt vaak gebruikt bij voetbalschoenen). Maak krantenpapier nat en maak hier grote proppen van. Duw deze in je schoenen, zorg ervoor dat je genoeg kranten in de schoen stopt, zo kan het vocht in het leer trekken en deze soepeler maken. Laat ze een nachtje intrekken en doe de schoenen de volgende dag direct aan. Dit maakt het leer een stuk soepeler!

Let wel op met de inkt in kranten. Zeker bij witte schoenen kan de inkt van de kranten afgeven aan de binnenkant van de schoenen. Je kan het de eerste tijd ook nog merken aan de sokken. Eventueel kan je in plaats van kranten kiezen voor papier dat gebruikt wordt voor het vervoeren van borden en glazen.

10. Gebruik een hamer

De snelste methode om jouw schoenen op te rekken is om deze zachtjes in te kloppen met een hamer. Zo kun je bijvoorbeeld de hiel van de schoen makkelijke wat uitweiden.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk hoop je gewoon dat je schoenen direct als gegoten zitten. Daarom nog enkele tips om je er van te verzekeren dat je met een paar heerlijke schoenen naar buiten gaat. Mocht dat toch niet zijn gelukt, dan hopen we dat je aan onze bovenstaande tips toch een paar blije voeten kunt overhouden!

11. Kom naar de winkel

Onze medewerkers kijken graag met je mee of de schoenen bijvoorbeeld knellen en hebben verstand van materialen en pasvormen. Uiteindelijk moet een schoen natuurlijk ook meteen goed aanvoelen als je ze koopt. Ze adviseren je daar dan ook graag over!

Daarnaast kunnen wij in onze winkels de schoenen ook altijd een beetje voor je oprekken. Al onze winkels hebben ook materialen waarmee we de schoenen iets op kunnen rekken. Met behulp van een schoenenleest zetten we de schoenen dan onder spanning. Dit kan bijvoorbeeld in de lengte, breedte of ter hoogte van wreef van de schoen, maar we kunnen ook specifieke drukpunten verhelpen. Zo hebben wij ook een knobbeltang waarmee we de schoenen iets op kunnen rekken voor mensen die last hebben van Hallux Valgus.

12. Pas beide schoenen

Ben je in de winkel aan het passen? Probeer dan beide schoenen te passen en niet alleen de rechter- of linkerkant. Deze kunnen namelijk qua pasvorm of qua grootte en breedte afwijken. Zo denk je dus dat je rechterschoen lekker zit, maar blijkt de linkerkant te knellen!