
Leren lopen met of zonder schoenen?
Leren lopen is een spannende fase, zowel voor de ouders als voor het kind. In deze periode ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden en gaan ze (met vallen en opstaan) de wereld om hen heen verkennen. De eerste stapjes blijven je als ouder altijd bij en je wilt natuurlijk het beste voor je kind. Een veelbesproken onderwerp onder ouders en opvoeders is dan ook of kinderen het beste kunnen leren lopen met of zonder schoenen. In deze blog zetten we de voordelen van beide kanten graag voor je op een rij!
Waar moet je op letten bij het kopen van de eerste schoentjes?
De eerste schoentjes
Al voordat kindjes überhaupt kunnen lopen óf zelfs staan, krijgen ze vaak schoentjes aan. Bijvoorbeeld om ze te beschermen tegen de kou, wanneer ze in de kinderwagen liggen tijdens een frisse buitenwandeling. Je doet kinderen dus al heel snel schoentjes aan, ook al zetten ze er eigenlijk geen stap mee. En dat is prima! De functie van de schoentjes is voor nu heel anders dan wanneer kinderen beginnen te staan, of te lopen. In deze fase is het daarom vooral belangrijk dat de schoentjes zacht, (warm) en comfortabel zijn. Je hoeft nog geen rekening te houden met bijvoorbeeld de stevigheid van het schoentje.
De eerste schoentjes voor de eerste stapjes
Lopen begint natuurlijk als eerste met staan! Al heel ver voordat je kind kan lopen staat het al regelmatig op zijn voetjes. Je ziet ze een beetje stuntelen: ze pakken zich vast aan meubels en schuifelen (of vallen) zo langzaam vooruit. Dit proces vindt vaak plaats op blote voetjes of sokjes. Natuurlijk kun je er dan al voor kiezen om je kindje schoentjes aan te doen. Zorg er dan voor dat de schoentjes soepel en licht zijn. Zo soepel dat je met je duim en wijsvinger het schoentje helemaal dubbel kunt vouwen. In deze fase gaat het daarom niet zozeer om warmte of zachtheid, maar om hoe soepel en licht de schoen is. Dit heeft te maken met het afwikkelen van de voetjes en het ontwikkelen van de beenspieren. Hoe makkelijker kinderen hun voeten kunnen optillen (en afwikkelen), hoe beter ze kunnen oefenen met lopen.
Zorg er daarnaast voor dat de schoen geen zachte hak heeft, zoals bijvoorbeeld slofjes hebben. Een stevige hak zorgt ervoor dat de voet goed in de schoen en boven de zool blijft. Is dit stuk te zacht, dan kan je kindje de gehele voet vrij makkelijk bewegen, waardoor die letterlijk naast z’n schoentjes gaat lopen.
Leren lopen met schoenen voordelen
Als je ervoor kiest om je kind schoenen aan te trekken bij het leren lopen, zorg er dan voor dat de schoenen voldoen aan de bovengenoemde eisen: licht, soepel en geen zachte hak. Maar waarom zou je je kinderen schoenen aan trekken bij het leren lopen? Schoenen bieden bescherming aan de voeten tegen scherpe voorwerpen en geven grip op gladde oppervlakken, waardoor het risico op uitglijden wordt verminderd. Daarnaast kunnen zachte zolen het comfort vergroten en schokken absorberen op harde ondergronden (zoals bijvoorbeeld asfalt).
We zetten de voordelen van het leren lopen met schoenen graag even voor je op een rij:
- Bescherming: Schoenen bieden bescherming tegen scherpe voorwerpen, vuil en bacteriën op de grond. Dit is vooral belangrijk buitenshuis.
- Ondersteuning: Goed passende schoenen kunnen de voeten ondersteunen en helpen bij een goede houding tijdens het lopen.
- Comfort: Schoenen met zachte zolen en demping kunnen het comfort vergroten en schokken absorberen tijdens het lopen op harde oppervlakken.
Leren lopen zonder schoenen voordelen
Aan de andere kant zijn er ook ouders en experts die pleiten voor het leren lopen zonder schoenen. Ze geloven dat blootsvoets lopen natuurlijker is voor kinderen en kan bijdragen aan een gezonde voetontwikkeling. Lopen zonder schoenen stelt de voeten in staat om vrij te bewegen en versterkt de spieren en gewrichten in de voeten.
Enkele voordelen van het leren lopen zonder schoenen zijn:
- Voetontwikkeling: Het lopen op blote voeten stimuleert de natuurlijke ontwikkeling van de voetboog, spieren en gewrichten, wat kan bijdragen aan een goede balans en stabiliteit.
- Sensorische feedback: De voetzolen hebben talloze zenuwuiteinden die reageren op verschillende texturen en oppervlakken. Door blootsvoets te lopen, krijgen kinderen waardevolle sensorische feedback, waardoor ze hun evenwicht en coördinatie kunnen verbeteren.
- Motorische vaardigheden: Lopen zonder schoenen kan de proprioceptieve vaardigheden verbeteren, wat betekent dat kinderen beter kunnen aanvoelen waar hun lichaam zich in de ruimte bevindt. Dit is belangrijk voor hun motorische vaardigheden.
Conclusie: leren lopen met of zonder schoenen?
Zowel het leren lopen mét als zonder schoentjes heeft voordelen voor je kind. Natuurlijk sluit het een het ander niet uit en we adviseren daarom ook om rekening te houden met de omgeving en zo beide opties af te wisselen. Is het een harde of vieze ondergrond buiten? Doe ze dan een paar schoentjes aan. Zijn ze echter in de tuin in het gras op een zonnige dag? Dan kun je ze rustig op blote voetjes leren lopen. Op deze manier kun je een goede balans vinden en profiteren van alle voordelen.
Het belangrijkste is om te zorgen voor een veilige en stimulerende omgeving waarin je kind vrij kan bewegen en zijn motorische vaardigheden kan ontwikkelen, ongeacht of ze schoenen dragen of niet.
Onthoud dat elk kind uniek is en wat werkt voor het ene kind, werkt mogelijk niet voor het andere. Het belangrijkste is om aandacht te besteden aan het lopen en ze positief aan te moedigen bij iedere stap vooruit!