Te grote schoenen passend maken

Te grote schoenen
Alle artikelen Geplaatst op: 31 oktober 2023
Te grote schoenen passend maken

Schoenen kopen die goed passen kan soms best een uitdaging zijn. Soms vind je een paar schoenen zo leuk dat je ze toch echt wil kopen, ondanks dat de schoenen misschien te groot zijn. Eenmaal thuis kom je er dan toch achter dat de schoenen toch echt te groot zijn. Te kleine schoenen voel je meteen. Bij schoenen die te groot zijn, is dit vaak minder duidelijk. Gelukkig is hier iets aan te doen!

Wanneer is een schoen te groot?

Schoenen zijn te groot wanneer je te veel ruimte aan de voorkant hebt. Je hebt dan te veel ruimte tussen jouw tenen en de voorkant van de schoen. Als je schoenen te groot zijn merk je vaak dat je schoenen heen en weer schuiven tijdens het lopen of dat je schoenen uitslippen bij de hiel. Schoenen die te groot zijn kunnen zorgen voor wrijvingsplekken, blaren, eelt en likdoorns.

Daarnaast kun je te grote schoenen herkennen aan plooien en kreukels in het materiaal, bijvoorbeeld bij het buigpunt van de schoen. Wanneer hier een vouw ontstaat, kan dit aangeven dat de schoen te groot is.

Hoe voorkom je te grote schoenen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan oplossen. We hebben dan ook een aantal tips om te voorkomen dat jij te grote schoenen koopt.

  1. Staar jezelf niet blind op je schoenmaat

De maatvoering van verschillende merken kan heel verschillend zijn. Het kan zijn dat je niet bij ieder merk dezelfde schoenmaat hebt. Je kunt de ene keer maat 38 hebben en de andere keer maat 39.

  1. Laat je voeten opmeten

Schoenmaten veranderen niet alleen bij kinderen. Ook bij volwassenen kan je schoenmaat door de jaren heen veranderen, zeker naar mate je ouder wordt. Kom je er niet uit met welke maat je moet pakken? Dan kan het verstandig zijn om je voeten nog eens op te laten meten.

  1. Een schoen moet goed zitten bij de hiel

Slip je meteen uit de schoen bij de hiel? Dan weet je meteen dat de schoen te groot is.

  1. Pas beide schoenen

Niemand heeft twee identieke voeten. Bij de meeste mensen is de ene voet net iets groter dan de andere voet. Het is daarom belangrijk dat je altijd beide schoenen past voordat je ze koopt.

  1. Pas de schoenen met de juiste sokken

De pasvorm van een schoen hangt ook af van de sokken die je draagt. Zorg daarom dat je de schoenen past met de sokken die je er normaal gesproken bij zou dragen. Heb jij altijd alleen maar pantykousjes aan, dan moet je de schoenen ook passen met pantykousjes. Als je winterschoenen koopt en je hebt altijd dikke sokken aan in de winter, dan is het belangrijk dat je dikke sokken draagt.

  1. Let op het moment van de dag dat je schoenen koopt

Later op de dag hou je meer vocht vast, zeker als je de hele dag gelopen hebt. Hierdoor zijn je voeten net iets groter dan in de ochtend. Hou hier rekening mee met het kopen van nieuwe schoenen.

Tips om te grote schoenen passend te maken?

Als je eenmaal ontdekt hebt dat je te grote schoenen hebt gekocht, hoef je niet meteen in paniek te raken. Er zijn enkele handige trucs en technieken om ze passend te maken:

  1. Vul de schoenen op met een inlegzooltje

Gebruik inlegzooltjes. Deze kunnen een schoen vaak een halve maat verkleinen. Dit is de makkelijkste manier om te grote schoenen passend te maken.

  1. Draag dikkere sokken

Door het dragen van dikkere sokken kun je de schoenen ook iets verkleinen.

  1. Anti slip hieltjes

Gebruik anti-slip hieltjes om uitslippen te voorkomen. Hiermee schiet je voet niet meer uit pumps of instappers.

  1. Ga naar de schoenmaker

Als bovenstaande tips niet werken kan je ook naar de schoenmaker gaan. Een schoenmaker kan in sommige gevallen een schoen ook net iets verkleinen.

Bestel de leukste schoenen bij Durlinger

Kan je de schoenen nog retourneren en krijg je het niet opgelost met bovenstaande tips? Breng de schoenen dan terug naar de winkel. Je voeten moeten blij worden van de schoenen die je draagt. Als je schoenen echt te groot zijn, kan je beter op zoek gaan naar schoenen die beter bij je passen. Je voeten zullen je dankbaar zijn!