Carnaval bij Durlinger!

Prins Ivo I
Alle artikelen Geplaatst op: 30 januari 2023
Carnaval bij Durlinger!

Carnaval bij Durlinger

In februari is het weer zover: dan barst de carnavalsgekte los. Als bedrijf met Zuidelijke roots gaan we los deze carnaval! Durlinger wordt een paar weken lang omgetoverd tot het Losse Veterrijk. We nemen je heel graag mee in een kijkje achter de schermen van ons Zuidelijke volksfeest.

 

Het Losse Veterriëk

Oeteldonk, het Marotte Riëk, Ballefruttersgat, Lampegat, tijdens carnaval veranderen plaatsnamen van steden en dorpen in een echte carnavalsnaam. Deze ludieke namen zijn een traditie en hebben vaak een kleine knipoog naar de historie van het dorp of de stad of juist een gekscherende betekenis.

Zo is Ballefruttersgat afgeleid van een hele oude inkomstenbron: het maken van kaatsballen. In 1665(!) telde Goirle namelijk maar liefst 28 bedrijven die zich bezighielden met kaatsballen en Ballefruttersgat was geboren.

Eindhoven staat al jaren bekend om Philips en haar (gloei)lampen, ook de naam Lampegat is daarom niet zomaar een rare naam, maar een ode aan de historie van de stad. Stiekem is carnaval eigenlijk een hele kleurrijke geschiedenisles!

Niet zo gek dus dat Durlinger tijdens carnaval verandert in het Losse Veterrijk (lees: losse veterriëk). Al sinds 1881 zijn we bezig met schoenen en alles wat daar bij komt kijken. Hoewel we normaal gesproken de veters van onze klanten met alle liefde strikken, mogen deze één keer in het jaar helemaal los. Ons motto tijdens carnaval is dan ook: alles is beter met een losse veter!

 

Prins Ivo I

Bijna iedere carnavalsvereniging of plaats waar carnaval gevierd wordt heeft een eigen Prins of Prinses, een tijdelijke heerser over het nieuwe rijk. Tot aan het moment van de officiële bekendmaking (de proclamatie) is dit een goed bewaard geheim. Het is een fanatieke traditie geworden onder de inwoners om vooraf te raden en te gokken wie het gaat worden.

Natuurlijk kunnen we in ons Losse Veterrijk niet achterblijven. Daarom hebben wij dè perfecte Prins gevonden om de scepter te zwaaien over ons kersverse rijk: Prins Ivo I.

Als ambulant medewerker in meerdere winkels in zowel Brabant als Limburg, is Ivo de perfecte prins. Zo kan hij vloeiend “Alaaf” en “Agge mar leut et” zeggen, kent hij heel veel vaste klanten en kan hij perfect veters losmaken!

We hopen dat we alvast een klein beetje confetti via het beeldscherm bij je thuis hebben mogen brengen. Wij hebben – met onze heerser Prins Ivo I – er in het Losse Veterrijk alvast héél erg veel zin in. En of je nu “Alaaf” zegt of “Agge mar leut et”, onthoud: alles is beter met een losse veter!